Saber dir No a la feina

Quan es tracta de dir “no” a la feina i sobretot a un superior, aquest simple monosíl·lab pot costar-nos molt de pronunciar .No obstant, és pitjor dir un “sí” a contracor ja que després et sents malament.

Com recomana el psicòleg Manuel J. Smith, hi ha diverses tècniques d’assertivitat que ens poden resultar útils a l’hora de dir no sense ofendre, ni comportar-nos a la defensiva, sense sentir-nos culpables, ni témer pel nostre lloc de treball.
* Autorevelació: per evitar la manipulació de qui ens critica, revelem aspectes de la nostra personalitat obrint la conversa amb aspectes positius i negatius.
Ex: “Necessito que tornis una altra vegada, ara mateix, al magatzem per més caixes”. Tu: “Entenc que per a tu sigui prioritari, però ja tinc altres tasques més urgents aquí”.
* Disco ratllat: a base de repetir-nos una i altra vegada el que desitgem fins a aconseguir-ho. Amb això, diem el que considerem una mica injust sense sentir ira, ni deixar-nos manipular verbalment.
Ex: “Ho sento, no puc pagar-te la factura avui, no l’he pogut corregir”. Tu: “Entenc que sigui tard, però és el vostre error i tinc dret a cobrar-la avui”. Et diuen: “Ja, però és que és tard, ja veurem demà”. Tu: “Entenc que sigui tard, però és el vostre error i tinc dret a cobrar-la avui”.
* Compromís viable: si no entra en joc el respecte cap a un mateix en qüestions materials, es pot “regatejar”.
Ex: “Com aquesta setmana hi ha dos dies festa, necessito que et quedis diàriament una hora més”. Tu: “D’acord, ho faré, però la setmana que ve m’agafaré un dia lliure”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s