Mètode Chace

ballarina

A principis de la dècada de 1940, Marian Chace, a la costa est dels Estats Units va ser requerida per l’Hospital Federal St Elisabeth en l’àrea de Washington DC per tal que treballés amb els pacients de la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica. Chace tenia un bagatge de vint anys d’experiència com a professora de dansa dirigida a totes les edats i la seva sensibilitat, intuïció i creativitat eren ben reconegudes.

En aquesta època on encara no s’utilitzaven els psicofàrmacs per al tractament de molts dels trastorns mentals, va ser tota una sorpresa per a molts dels professionals de la medicina i del camp de la salut en general de l’esmentat hospital al conèixer la resposta i els efectes tan positius que es van aconseguir després d’introduir un espai de dansa i moviment improvisat i creatiu, en especial amb els pacients psicòtics i esquizofrènics. Chace s’acostava als pacients i es comunicava a través del moviment i la dansa ajustant-se al nivell cognitiu-emocional de cadascú.

Molts no utilitzaven l’expressió verbal i el moviment era un canal de comunicació que obria multitud de possibilitats. A través d’un moviment empàtic i sincronitzat transmetia a l’individu un missatge crucial: “t’accepto com ets i vull estar amb tu on tu estàs”. Aquest principi de relació desencadenava un procés d’intervenció que anava aportant una forma concreta de comunicació als pacients i que a més els ajudava a connectar amb el món real i amb les seves emocions. Així, aquesta és una de les idees fonamentals que Chace va deixar com a llegat, que la teràpia a través de la dansa i el moviment utilitza una de les formes bàsiques de comunicació, oferint a l’individu un mitjà per relacionar-se amb ell mateix i amb el seu entorn. Ella mateixa recull aquesta idea quan afirma que el substrat de la dansa és la posada en acció d’un mateix i l’expressió d’emocions. D’aquesta manera la dansa es converteix en un potent mitjà pel qual es comuniquen les persones amb malalties mentals severes (Chaiklin, 1975).

Avui en dia s’entén aquest marc de treball com “Mètode Chace”.

* ASMR Revista Internacional On-line

 

 

√ Campanya a favor de la donació de medul·la. Fes-te donant, la teva solidaritat pot salvar vides.

Joel tiene Aplasia Medular Congénita* Aplàsia Medul·lar Congènita

* Fundació Carreras. Contra la leucèmia.

* Fes-te donant de moll d’os

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s