Esquizofrènia

The Prinzhorn Collection

Si la depressió és el refredat comú dels trastorns psicològics, l’esquizofrènia crònica és el càncer.

Aproximadament una persona de cada 100 desenvoluparà esquizofrènia, unint-se als 24 milions de tot el món que pateix un dels trastorns més temuts de la humanitat (OMS, 2002).

L’esquizofrènia és un trastorn psicòtic pel qual una persona perd el contacte amb la realitat, experimentant idees del tot irracionals o percepcions distorsionades. No es refereix a la divisió de la personalitat múltiple (o personalitat escindida) sinó més aviat d’un trastorn dissociatiu de la identitat.

Moltes persones pateixen d’al·lucinacions, és a dir, percepcions sensorials falses que solen adoptar la forma de veus que en realitat no hi són. (Les al·lucinacions visuals, tàctils i olfactives són més aviat el resultat de l’abús de substàncies o del dany encefàlic orgànic que de l’esquizofrènia).

També és freqüent que tinguin deliris (creences falses sobre la realitat sense fonament) que distorsionen les seves relacions amb l’entorn i amb altres persones. En general aquests deliris són paranoides, ja que les persones que el pateixen creuen que algú tracta de danyar-les. Potser pensin que un metge vol matar o que estan rebent missatges per ràdio d’alienígenes que envaeixen el planeta. O particularment propensos als deliris de persecució. Sovint consideren el seu propi cos, així com el món exterior, com hostil i estrany. Aquests pensaments distorsionats en ocasions donen lloc a conductes autodestructives, incrementant el risc de suïcidi (McGuire, 2000).

Com el seu món és diferent per complet al que viu la majoria de la gent, les persones amb esquizofrènia de manera regular no poden portar una vida normal a menys que rebin un tractament mèdic adequat. Sovint són incapaços de comunicar-se amb els altres, ja que quan parlen les seves paraules són incoherents.

En general, apareix entre les persones joves que estan en vies de ser adults, no coneix fronteres i afecta a homes i dones per igual (encara que els homes tendeixen a patir-la des de més joves i amb més gravetat).

Hi ha diversos tipus de trastorns esquizofrènics, els quals presenten diferents símptomes característics.

Un pensament sobre “Esquizofrènia

  1. Retroenllaç: Mètode Chace « Psicologiacat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s