Percebre la bellesa

presseguers

Un dels misteris del món és la seva bellesa. Encara que pot semblar superflua té la capacitat de traspassar-nos i recordar-nos l’enigma de la nostra ànima sensible. San Agustí la va definir com la trobada entre l’esplendor del Cosmos i la interioritat d’un ésser. No podem saber si la bellesa existeix per sí mateixa, però dóna la sensació de que no cobra ple sentit fins que la podem percebre, fins que responem a la seva trucada.

Tan sols cal posar una mica de cura en la mirada: la bellesa està en totes les parts, insistent, penetrant. No només en les formes i colors, molt menys en la perfecció, sinó més aviat en la qualitat essencial de les coses, el seu sabor, el seu perfum, la seva ressonància, en el que constitueix la seva naturalesa última: un moment de llum que s’extingeix a la tarda, un bebe somrient, el ressò d’un somriure que reverbera a la nit…

La bellesa ens alimenta i ens eleva. En durs moments, inclús ens salva, com una forma de delicadesa que endolceix la vida. De vegades, simplement, se’ns revela, emmudeix, sense que tinguem que fer res: està allí, per a nosaltres, com un regal inesperat, un missatge cifrat que ens reconcilia amb el món i, per tant, amb nosaltres mateixos. En aquests moments d’emoció secreta, a vegades d’èxtasi, l’ànima es fa sentir.

En d’altres ocasions la bellesa és més esquiva, molt menys evident, i cal saber mirar-la aguditzant la sensibilitat. Un ha d’estar disposat a veure-la al seu voltant, acollint-la més que agafant-la. Per què està fora però també en un mateix, en la qualitat de la mirada. S’ha de viure atent a descobrir la bellesa dels detalls, en els gests, en el més profund humà, ¡En les bellíssimes persones!

El nostre sentit de la bellesa està sovint tan esmussat que correm el risc de perdre’ns el millor. Encara que sigui fugaç, no es té que deixar passar l’oportunitat de contemplar-la, de rebre aquesta salutació amable amb el que el món ens entrega la seva gràcia i, per un instant, una ullada de la eternitat.

* Yvette Moya-Angeler (Redactora cap, de CuerpoMente), nº202. 

Un pensament sobre “Percebre la bellesa

  1. Retroenllaç: Florir « Psicologiacat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s