Com et sents, mare?

Foto de Anne Geddes

És molt normal que el naixement d’un nadó comporti sentiments ambivalents de cansament i alegria, angoixa i excitació. A vegades les mares experimenten els primer dies sentiments de tristesa i malenconia.

Algunes dones poden experimentar aquests sentiments de tal manera que semblen una petita depressió. Les raons són diverses, els canvis hormonals i psicològics implicats en l’arribada de la criatura, la manca de suport social a la maternitat, la manca d’implicació paterna pel que fa a la cura de l’infant, el fet que la dona es trobi molt de temps sola a casa i dedicada exclusivament al nadó…

En cas que sigui el pare el que renuncia inicialment a una part important de la seva vida social i professional, poden aparèixer també sentiments semblants.

Si es produeix aquesta situació, et poden ajudar aquests consells:

  • Aprendre a identificar els propis sentiments i a expressar-los lliurement amb les persones de confiança.
  • Dirigir els pensaments vers el futur. És a dir, imaginar el creixement de la teva criatura, els bons moments que compartireu, planificar les experiències que us esperen ( li ensenyaré a llegir; jugarem plegats; anirem al parc…).
  • Pensar en tu mateixa. Procurar-te temps de descans i prioritzar les tasques a fer. Sortir a passejar. Tornar a reemprendre de manera progressiva les activitats que solies fer abans de tenir la teva filla o el teu fill.
  • Demanar suport i afecte a les persones que t’envolten ( company o companya, amistats, familiars).
  • Buscar una persona que pugui ajudar-te a atendre la casa mentre t’estàs adaptant al nou rol de mare i, si tens company o companya, arribar a acords que signifiquin la seva implicació pel que fa a la cura del nounat des del primer dia.
Anuncis

Un pensament sobre “Com et sents, mare?

  1. Retroenllaç: Desenvolupament físic en la infantesa. « Psicologiacat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s