Un infant a la família

Enhorabona! Has donat vida a una criatura.

Enhorabona! Has donat vida a una criatura.

Enhorabona! Ja ets mare o pare. Has donat vida a una criatura amb els sentiments positius i les il·lusions que això comporta. Veuràs que meravellós és observar com creix i es desenvolupa gràcies a tu que has decidit compartir la vida amb ell, ella o ells!

Aquesta nova experiència t’omplirà d’alegria i orgull encara que en algunes ocasions sentiràs que et desbordes davant dels nous reptes que suposa l’arribada d’un infant. Com interpretar el seu plor?, com alimentar-lo?, com agafar-lo?, què fer si es posa malalt?… Aquest sentiment és natural i comú en moltes mares i molts pares. Es tracta d’una situació nova que t’exigeix un canvi de vida i de comportament. Amb el pas dels dies t’aniràs sentint més segur i capaç de comprendre i cuidar la teva criatura, fins que t’adaptaràs plenament a la nova situació. De fet, el desenvolupament dels infants depèn en gran mesura del clima adequat de relació que la família li pot aportar, i cal tenir clar que des del primer dia tu ets qui millor coneix aquesta personeta meravellosa. Per tant, confia en les teves possibilitats perquè de ben segur que ho faràs molt bé!

Segurament un dels canvis més importants en la vida de les persones adultes és la incorporació d’un infant a la família. Aquest fet suposa una adaptació a la nova situació que comporta prendre un seguit de decisions en relació amb l’alimentació, l’educació, els valors i les formes de criança. Al mateix temps, es generen nous compromisos per tal de garantir el benestar de la criatura i, per tant, cal decidir sobre com conciliar el treball amb la vida familiar o cal determinar les responsabilitats i les funcions que cada membre de la família assumirà.

Tenir cura d’un infant implica tenir en compte alguns aspectes importants:

  • Cal assumir amb responsabilitat el naixement del nadó. Això vol dir tenir roba adequada, preparar bolquers, informar-se sobre la seva alimentació… però també, pensar, imaginar com serà la nova vida amb un infant i dialogar sobre el tema. Et pot servir el fet de recordar la teva experiència com a filla o fill per tal de repetir tot allò que els teus pares van fer i que creus que ha estat positiu per a la teva vida.
  • L’avenç progressiu cap a les relacions paritàries entre home i dona, i la incorporació de la dona al món del treball remunerat i fora de la llar, ha modificat notablement els papers tradicionals de la dona i l’home pel que fa a la cura de les criatures. La criança dels infants ha de ser una tasca compartida i basada en una relació de col·laboració i de complementarietat entre els dos progenitors, de manera que tothom sigui important i participi de les diferents activitats amb el seu fill o la seva filla. Per això és molt important el fet de conciliar i repartir les tasques familiars amb les pròpies del treball cadascú.
  • També pot ser que hagis decidit tirar endavant la criança de la criatura sense parella. És cert que la tasca pot ser més feixuga pel fet de no poder compartir-la amb una altra persona i, per això, és important el suport de la teva xarxa familiar i d’amistats. Criar els fills en solitari pot ser igual de satisfactori que fer-ho en parella. Comportarà canvis importants a la teva vida que en cap cas han de suposar un trencament laboral i social, sinó una adaptació a la nova situació.
  • L’arribada d’una nova persona a casa comporta reajustar la vida familiar. Els ritmes, el temps i l’estil de vida es modifiquen substancialment, però un bon clima familiar, base del progrés de les criatures, requereix també que disposis de moments d’intimitat i d’espais propis per a tu o per a les teves relacions personals i socials.
Anuncis

3 pensaments sobre “Un infant a la família

  1. Retroenllaç: Què és la psicologia del desenvolupament? « Psicologiacat

  2. Retroenllaç: Desenvolupament físic en la infantesa. « Psicologiacat

  3. Retroenllaç: La nina protectora « Psicologiacat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s