Solitud

La soledat, o sigui la dolorosa consciència de que les relacions socials d’una persona són deficients, és a la vegada alguna cosa que contribueix a la depressió i alhora al seu propi problema. La deficiència prové de la falta de relació entre els contactes socials reals i els desitjats. Una persona es pot sentir sola quan està aïllada i una altra pot sentir-se sola entre una multitud.

“Als Estats Units, hi ha soledat, però no vida solitària”, escriu Mary Pipher (2002); “existeixen multituds, però no comunitats”.

Estar sol sovint fomenta la soledat. Les persones que estan soles, això és, que no estan casades, no tenen un vincle amb una altra persona i amb freqüència són joves, tenen més tendència a sentir soledat.

Estar sol és sentir-se exclòs d’un grup al que li agradaria pertànyer; sentir-se no estimat i abandonat pels que estan al seu voltant; sentir-se coartat i incapaç de compartir els seus assumptes privats amb ningú, o sentir-se alienat o diferent dels que viuen en la seva comunitat.

Igualment que les persones deprimides, les persones solitàries tendeixen a culpabilitzar-se a elles mateixes, atribuint les seves relacions socials deficients a la seva pròpia inadequació (Snodgrass, 1987). Pot haber-hi en allò un motiu per el que es sentin culpables: les persones solitàries tendeixen crònicament a ser tímides, autoconscients i faltes de autoestima, i a ser percebudes com a menys competents i atractives des del punt de vista social (Cheek i Melchior, 1990). Sovint els hi costa presentar-se, trucar per telèfon i participar en grups. Ademés, creure en la seva falta de valor en el nivell social els limita la possibilitat d’advertir i recordar reaccions positives i actuar d’una manera que reduiria la soledat. Per tant, els factors que operen per a crear i mantenir el cercle de la depressió poden produir també un cercle de soledat.

Anuncis

Un pensament sobre “Solitud

  1. Retroenllaç: Gaudir dels moments de solitud | Psicologiacat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s